0948 864 700

Po - Pia: 800 - 1800

Umelá vs. prírodná tráva na ihriskách

Zvažujete, či umiestniť na ihrisko umelú alebo prírodnú trávu? Každá z verzií prináša potenciálne výhody a nevýhody. V tomto článku si spomenieme niektoré z nich, aby ste sa vedeli lepšie rozhodnúť, čo môže byť pre športovisko to správne.

Vo všeobecnosti platí, že prírodná verzia trávnika bude vždy o niečo príjemnejšia ako umelý trávnik. Cieľom umelého trávnika však nie je plnohodnotne nahradiť ten prírodný. Základ spočíva v tom, že umelý trávnik je v mnohých ohľadoch praktickejší, udržiava sa jednoduchšie a tiež lepšie vyzerá. Aj preto je práve na profesionálnych či školských ihriskách veľmi obľúbeným podkladom.

Holandský trávnik, ktorý patrí medzi prémiové umelé trávniky, má aj špeciálnu kolekciu určenú práve na ihriská. Špecialitou kolekcie Holandského trávnika pre verejné športoviská je jedinečne vyvinutý umelý trávnik, kde zážitok z hry zabezpečia husto tkané, silné vlákna aj bez potreby vyplniť ich sekanou gumou. Práve vďaka tomu je jeho aplikácia oveľa jednoduchšia a na druhej strane bude pre hráčov veľmi príjemný. Kolekcia našich trávnikov pre športoviská obsahuje systémy nielen na futbalové ihriská, ale aj na tenisové kurty a multiplay ihriská, napríklad na hádzanú, volejbal, basketbal, bedminton.

Jednou z veľkých výhod umelých trávnikov na ihrisko je, že sa dajú v podstate využiť na akýkoľvek druh športovísk. Ak si vyberiete Holandský trávnik, v jednotlivých kolekciách nájdete trávniky, ktoré sú presne určené na športovisko.

Nemenej podstatnou výhodou je aj minimálna potreba úpravy. Tak ako v prípade trávnikov, ktoré sú určené do akéhokoľvek iného priestoru platí, že s umelým trávnikom bude oveľa menej starostí. Vyžaduje si úplne minimálnu námahu.

Tiež je dobré zvážiť pri trávniku faktor počasia. Umelý trávnik dovoľuje používať športovisko v podstate celoročne bez ohľadu na počasie. Neohrozí ho dážď, sneh alebo mráz. To je však problém pre živom trávniku, na ktorý je problém vstúpiť napríklad po daždi. Na druhej strane však môže byť tento trávnik horúci počas leta.

Treba dodať, že stále viac zákazníkov má záujem o takéto domáce ihriská, ktoré majú nešpeciálny podklad, ale na druhej strane silné, jemné vlákno, ako sú tie z našej kolekcie. Na položenie umelých trávnikov na ihrisko sa totiž používa špeciálny trávnik, ktorý je nižší, silnejší a jeho dizajn skôr nepripomína prírodný trávnik. Dôvodom je predovšetkým jeho pevnosť – takýto trávnik vydrží záťaž, vyzerá dobre.  Tento trávnik však nie je taký estetický a práve preto s využívajú predovšetkým spomenuté trávniky so silnými vláknami z kolekcie, ktoré sú vhodné aj na oddych či leňošenie. Obe varianty, čiže klasický umelý trávnik aj takýto umelý trávnik na ihriská so sebou prináša isté výhody a nevýhody a záleží, aké sú vaše preferencie.

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email