0948 864 700

Po - Pia: 800 - 1800

Viete, ako vzniká umelý trávnik?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako umelý trávnik, ktorý máte doma, alebo kúpu ktorého zvažujete, vzniká?  Vedzte, že je to veľmi zaujímavý proces a my si jeho výrobu v tomto článku priblížime. Samozrejme, jednotlivé prémiové umelé trávniky sa môžu mierne v spôsobe výroby líšiť, avšak základ je rovnaký.

Celý tento úžasný vynález, ktorý dnes poznajú snáď milióny domácností, ihrísk a ďalších povrchov po celom svete, vznikol v 60. rokoch 20. storočia a znamenal prevrat. Zrazu tu bol trávnik, ktorý nebol potrebné kosiť a ani zalievať. Umelé trávniky vyvinuli spoločnosti, ktoré sa v tom čase zaoberali výrobou klasických kobercov, a to vďaka technologickému pokroku, ktorý bol už v tom čase veľmi významný.

Na začiatku celého procesu vstupujú do hry obrovské vaky s bielymi plastovými guličkami. Samozrejme, dnes už nájdete aj u nás holandský prémiový trávnik, ktorý je až z 80 % vyrobený z recyklovaného plastu. Toto je základ celého materiálu, do ktorého sa pridávajú zelené farbivá, aby mal trávnik požadovanú farbu. Okrem toho sa v tejto fáze pridávajú aj rôzne stabilizátory. Opäť závisí od kvality koberca, či pôjde o zdravotne a inak nezávadné a šetrné látky.

Následne prístroj spracuje všetky tieto prísady na hmotu, ktoré potom pretlačí cez kovový plech, vďaka čomu vzniknú zelené pramene podobné tráve. Tie sa potom vypúšťajú do vodného koryta, kde vychladnú a stuhnú. Potom prichádzajú stroje, ktoré sú podobné tým tkáčskym na výrobu tkanív. Tam sa spracované vlákna pomocou valcov napínajú tak, že dostávajú podobu skutočnej trávy. Naťahovaním sa zároveň spevňujú. Umelé vlákna sa potom navíjajú na množstvo valcov. Akonáhle sú tieto valce plné, odstrihnú sa a nahradia sa novým prázdnym valcom. Následne sa valce opäť rozmotávajú, ale tentokrát aj niekoľko naraz, vďaka čomu sa vytvorí akási trávová priadza.

Práve v tejto chvíli prichádza tá najzaujímavejšia časť. Kým vlákna ďalej prechádzajú cez kotúče, navíjajú sa do veľkých potrubí, aby sa vzápätí na to pomocou obrovského šijacieho stroja mohli spojiť s umelým plátom, kde sa vytvárajú stovky stehov za minútu. Šijací stroj obsahuje až 250 ihlí. Naspodu šijacieho stroja sú zase malé nože, ktoré všitú priadzu rozrežú do tvaru reálnej trávy. Celý tento proces prebieha počas neustálej kontroly personálu, ktorý prihliada na kvalitu umelého trávnika. Ak je celý tento proces správny, umelý koberec sa ďalej posúva strojom na ďalší valec. Ten ešte nanáša na vlákno špeciálne lepidlo, vďaka čomu trávnik skutočne drží na podklade. Lepidlo je v tejto chvíli ešte mazlavé a musí uschnúť.

Preto prichádza na rad sušenie v špeciálnom priestore, kde je strážená jeho teplota. Teplota nemôže byť príliš vysoká, pretože by sa trávnik mohol roztiecť. Jedna z posledných fáz nastáva po sušení, kedy ďalšie stroje vypaľujú do trávnika dierky tak, aby bol priepustný pre vodu. Aj v tejto fáze sa ručne kontroluje kvalita umelého trávnika, pričom sa vyťahujú prebytočné kúsky a merajú sa vlákna. Jedným z posledných strojov je taký, ktorý má povrch podobný kopačkám. Ten testuje jeho odolnosť.

Samozrejme, ako posledné prichádza na rad jeho zabalenie – a trávnik je hotový!

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email